WINOROŚLA
|

|
Historia szkółki
Tradycja szkółki sięga lat 50-tych ubiegłego wieku. Pierwsze sadzonki winorośli zostały sprowadzone ze specjalistycznych gospodarstw takich jak gospodarstwo Pana Henryka Tomczyka z Baranowa k. Poznania, państwowych instytutów naukowych i z zagranicy.
W latach 1984-1990 w gospodarstwie było prowadzone doświadczenie ścisłe Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach . Miało ono na celu wyłonienie odmian nadających się do uprawy towarowej w warunkach klimatu świetokrzyskiego.
Obecnie jest rozmnażanych kilkanaście odmian sprawdzonych pod kątem wytrzymałości na niskie temperatury , odporności na choroby i pewności plonowania.
1.Aurora
-odmiana biała, mieszaniec francusko-amerykański, silnie rosnąca i bardzo plenna. Posiada grona średniej wielkości cylindrycznie wydłużone i średnio-zwarte. Jagody są średniej wielkości , kuliste, zielonożółte a w pełni dojrzałe posiadają różowy rumieniec. Miąższ zielonkawy, soczysty, bardzo słodki o dobrym smaku .Krzew rośnie silnie, posiada cienkie i wiotkie pędy. Dojrzewa na początku września. Odmiana wytrzymała na mróz i dobrze regeneruje się po wczesnych, wiosennych przymrozkach gdyż posiada płodne zapasowe pąki. Odporna na choroby grzybowe, nie wymaga chemicznej ochrony. Wymaga cięcia krótkiego dobrze plonuje przy palikach i formowaniu szpalerowym.

2.Edelweiss
P-odmiana amerykańska ,biała, silnie rosnąca i bardzo plenna. Posiada grona średniej wielkości cylindrycznie wydłużone i średnio-zwarte, mocno "przestrzelone". Jagody są duże, jasnozielone z woskowym nalotem. Miąższ zielonkawy, bardzo soczysty, słodki o bardzo dobrym smaku , posmak "antonówki". Krzew rośnie bardzo silnie, łoza o długich międzywęźlach.. Dojrzewa na początku września. Odmiana wytrzymała na mróz . Odporna na choroby grzybowe, nie wymaga chemicznej ochrony. Doskonała odmiana do prowadzenia na altanach i balkonach, wymaga wysokiego prowadzenia i formowania krzewów.

3.Seyve Villard (Seyval)
- jest to biała francuska odmiana .Posiada zwarte grona średniej wielkości do dużych.. Jagody średnie, kuliste o zielonożółtym kolorze. Dojrzewa pod koniec września i początkiem października .Krzew rośnie silnie, daje mało grubej i silnej łozy. Jest to odmiana bardzo plenna , wytrzymała na mróz i odporna na podstawowe choroby grzybowe, nie wymaga chemicznej ochrony. Plonuje wcześnie już w 2 -m roku po posadzeniu. Lubi niskie cięcie , prowadzenie przy palikach ,szpalerach, płotach i ścianach.

4.Irsai Oliver
-odmiana deserowa, biała pochodzenia węgierskiego. Posiada grona średniej wielkości stożkowate ,średnio-zwarte. Soczyste jagody są średniej wielkości , kuliste barwy złocistożółtej . Miąższ zielonkawy, soczysty, bardzo słodki o dobrym smaku i muszkatołowym aromacie .Krzew posiada średnia siłę wzrostu. Dojrzewa na początku września. Odmiana średnio wytrzymała na mróz i średnio odporna na choroby grzybowe. Zalecana do uprawy przy ścianach i na zacisznych stanowiskach.

5.New York Muscat
-odmiana pochodzenia amerykańskiego ,silnie rosnąca i bardzo plenna. Posiada grona średniej wielkości cylindryczno- stożkowate i średnio-zwarte. Jagody są duże barwy czarnociemnoczerwonej o przyjemnym, muszkatołowo- owocowym aromacie . Miąższ zielonkawy, słodki o bardzo dobrym smaku . Dojrzewa po 15 września. Odmiana wytrzymała na mróz i bardzo odporna na choroby grzybowe, nie wymaga chemicznej ochrony.
Wymaga długiego cięcia . Doskonała do prowadzenia przy ścianach oraz na wysokie i przestrzenne pergole.

6.Swenson Red
-odmiana amerykańska ,silnie rosnąca i bardzo plenna. Posiada grona średniej wielkości cylindrycznie -wydłużone i średnio-zwarte. Jagody są duże, jasnoczerwone z niebiesko-popielatym nalotem. Miąższ zielonkawy, słodki o bardzo dobrym smaku , posmak truskawki.
Dojrzewa po 15 września. Odmiana wytrzymała na mróz i odporna na wczesne wiosenne przymrozki gdyż późno rozpoczyna wegetację. Odporna na choroby grzybowe, nie wymaga chemicznej ochrony. Nadaje się do prowadzenia w szpalerach ,przy wysokich ścianach, na altany i pergole .

7.Concord
-odmiana pochodząca z Ameryki ,silnie rosnąca i bardzo plenna. Grona średniej wielkości , stożkowate i średnio-zwarte. Jagody są średniej wielkości, kuliste ,czarne z niebiesko-popielatym nalotem woskowym. Miąższ zielonkawy, galaretowaty, słodki o dobrym smaku i aromacie . Dobra na aromatyczne soki i spożycie na surowo .
Dojrzewa na początku października. Odmiana wytrzymała na mróz i odporna na choroby grzybowe, nie wymaga chemicznej ochrony. Nadaje się do prowadzenia w szpalerach ,przy wysokich ścianach, na altany i pergole .

Ogólne zasady uprawy i agrotechniki winorośli
Ogólne zasady uprawy i agrotechniki winorośli przedstawiłem w autorskiej ulotce " Jak uprawiać winorośl", którą załączam na tej stronie.
Chciałbym zwrócić uwagę na kilka spraw związanych z tzw. zintegrowaną ochroną roślin uprawnych ,która wiąże się również z dbałością o środowisko naturalne. Stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest rozumiane jako ostateczność. Główną rolę w walce z chorobami i szkodnikami odgrywa właściwie prowadzona profilaktyka. Fundamentalną sprawą przy zakładaniu winnicy jest właściwy dobór odmian,odpornych na choroby grzybowe, warunki glebowe i klimatyczne. W przypadku winorośli szczególną rolę odgrywa sposób formowania krzewu, cięcie zimowe i letnie, podwiązywanie latorośli nie tylko jako zabiegi pielęgnacyjne, ale jako zabiegi zapobiegające rozpowszechnianiu się chorób. Odpowiednie odległości między krzewami umożliwiają lepsze nasłonecznienie gron i liści oraz ich przewietrzanie. Wycinanie porażonych pędów ,łozy oraz usuwanie ich z winnicy zmniejsza ilość źródeł pierwszych infekcji chorobami grzybowymi.
Ważne jest aby nie dopuszczać do zachwaszczenia uprawy gdyż zachwaszczenie sprzyja rozwojowi chorób ,szkodników .Utrzymywanie roślin w wysokiej agrokulturze (prawidłowe ciecie, nawożenie ,nawadnianie ) dodatnio wpływa na odporność roślin przeciwko chorobom i szkodnikom.
W szczególnie niesprzyjających winorośli warunkach pogodowych należy zastosować zabiegi chemicznej ochrony roślin.
Głównymi chorobami winorośli uprawianej w otwartym terenie są :mączniak rzekomy i mączniak właściwy.
1.Mączniak rzekomy winorośli- spowodowany jest przez grzyba Plasmopara viticola.
Najczęściej atakuje liście i niedojrzałe grona. Najpierw na liściach pojawiają się okrągłe, narastające, żółtawo- oliwkowe plamy (tłuste) a od dolnej strony - biało-szary nalot. Plamy stopniowo brunatnieją i zasychają a od dolnej strony liścia na ich obrzeżach utrzymuje się biały nalot. Młode jagody po infekcji przybierają szarobrązowy kolor i zasychają tworząc tzw.mumie.
Rozwojowi choroby sprzyja ciepła i wilgotna pogoda.
Winorośl można chronić zapobiegawczo opryskując rośliny przed kwitnieniem, pierwszy raz oraz po zakończeniu kwitnienia- gdy jagody osiągają wielkość ziaren grochu. Później(u wrażliwych odmian) należy wykonać kilka zabiegów w odstępach dwutygodniowych .
Zalecane preparaty :Dithane M-45;Penncozeb 80 WP; Miedzian 50; Konkret50WP; Mankuprox.
2.Mączniak właściwy winorośli - wywoływany przez grzyba Uncinula necator.
Atakuje wszystkie zielone organy roślin. Na młodych liściach pojawiają się żółtawo-zielonkawe plamy pokryte najpierw od góry a później od dołu liścia mączystym, siwobiałym nalotem. Na latoroślach objawem są jasnobrązowe plamy z nekrotycznymi punktami. Porażone kwiatostany ciemnieją i usychają. Na młodych jagodach tworzą się
plamy pokryte biało-szarym nalotem, później pękają głęboko aż do samych nasion.
Po zauważeniu pierwszych objawów choroby należy wykonać pierwszy oprysk jednym z następujących środków ochrony roślin : Siarkol extra 80 WP;Thiowol 800 SC.;Topsin-M 500SC.

|